malu

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Baiknya Allah. Baru semalam teramat rindukan seseorang, tapi tadi, Allah bagi cash dapat cakap dengan insan istimewa ni. Lama. Lebih kurang sejam suku. Dah lama sangat tak berborak panjang dengan dia. Alhamdulillah diberi kesempatan, diberi peluang. Allah MahaBaik. Tapi sayang, kita hamba-hambaNya jarang sekali bersyukur.

2, 3 hari kebelakangan ni Alhamdulillah, banyak sangat yang Allah tolong. Kadang-kadang tertanya-tanya, kenapa sampai begitu sekali Allah tolong diri ini, sedangkan di hati masih bersisa karat-karat jahiliyah? Banyak masalah yang terasa amat berat tiba-tiba dapat diselesaikan dengan mudah. Allah tolong, Allah bantu. Aneh. Kenapa Allah begitu Baik dengan aku, sedangkan aku begitu jahat denganNya. Seringkali lalai. Leka. Nasihatkan orang tapi hati sendiri busuk. Ya Allah, malunya aku dengan Kau.

Cuba bayangkan, kalau kita bagi hadiah kat seseorang yang kita sayang. Sentiasa, tak pernah lupa untuk hadiahkan dia terutama sekali sewaktu hari lahir dia. Tiba-tiba, insan yang kita sayang tu, lupakan kita, dia abaikan kita, kita tegur dia buat bodoh jer, kadang-kadang tu siap marah-marah kita lagi, hadiah yang kita bagi sesedap rasa jer dia baling-baling, sepak-sepak, koyak-koyakkan. Agak-agaknya, apa yang kita rasa waktu tu? Sedih? Geram? Mesti lepas tu, kita takkan bagi dah dia apa-apa, hatta beras sebiji.

Tu, kita manusia. Tapi Allah, dah la kasih sayang yang diberi tidak mintak dibalas, bahkan segala nikmat dan rahmat Dia curahkan kepada kita hambaNya. Adakah kita bersyukur? Kadang-kadang tu, bukan setakat tak bersyukur, pertikaikan pulak kenapa Allah bagi kelebihan kat orang lain bukannya kat kita. Allah bagi oksigen, angin, hujan, matahari, pokok, binatang, dan macam-macam lagi. Sedangkan kita, selalu lupakan Dia. Ingat kat Dia pun mungkin 5 kali sehari, maksimum. Itupun sebab solat. Agak-agak kalau tak solat, berapa kali la kita ingat Allah. Mungkin tak ingat langsung. Tapi ada ke Allah tarik balik semua nikmat yang Dia bagi? Allah baru tarik satu pun, kita dah mengeluh panjang. Malunya.

Malu. Malu sangat dengan Allah. Kenapa aku jahat sangat? Allah baik dengan aku, tapi aku, jahatnya... Hati, cukup-cukupla tu lalai. Akal, berhentila dari mengikuti nafsu. Nafsu, terimala didikan iman. Iman, jangan menyerah dengan hasutan syaitan. Ya Allah, ampuni kami. Jadikanla kami hamba-hamba Mu yang sentiasa mensyukuri nikmat dan rahmat kasih sayang Mu.

4 comments:

  ~insan istimewa... hurmm..

   

  awat??marah k??jeles??

   

  ...........bla..bla..bla..

   

  ???aku silap k??