pengalaman...

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Petang tadi selamat tiba di Kolej Kediaman Tanjung Chat (KKTC) dari D'Pinggiran Gunung Tebu, Terengganu. Perjalan yang jauh dan amat meletihkan. Mana taknya, sumbat 6 orang satu kereta yang saiznya sederhana sahaja. En. Razali, En. Muadz, Mida, Odah, Asma' dan aku. Kami, pelajar siswi berempat duduk setakat boleh duduk jer kat belakang. Dah la betul-betul keletihan, pastu duduk pun tak selesa, memang sakit pinggang. Tapi Alhamdulillah, masih dapat sampai dengan selamat dengan izinNya. Kaki masih cukup, tangan takde yang patah, jari semua lengkap, Alhamdulillah. Susah sekejap, untuk senang kemudian.

Program di Gunung Tebu adalah Kem Kepimpinan Pengawas Sekolah Menengah Agama Kampung Laut (SMAKL) yang berlangsung selama 3 hari 2 malam bermula 4 Mac sehngga 6 Mac. Programnya agak meletihkan bagi kami fasi-fasi dan juga para peserta. Macam biasa, hari pertama diisi dengan mind setting dan ice breaking. Walaupun kami lambat tiba tapi Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

Hari kedua, bangun seawal 4.30 pagi untuk qiamullail diikuti dengan solat subuh dan kemudiannnya tazkirah subuh DALAM SUNGAI. Sejuk. Lepas sarapan, aktiviti diteruskan dengan Jelajah Kepimpinan. Redah sungai dalam keadaan mata semua peserta ditutup kecuali ketua kumpulan dan bergerak dalam kumpulan. Akan tetapi, ketua kumpulan bersifat BISU. Jadi, ada sesetengah kumpulan yang peka, mereka dah bincang bahasa isyarat seperti, satu pukulan pada tangan kanan maknanya ada halangan di bawah. Bijak bijak. Lepas keluar dari sungai, masuk hutan pulak. Memandangkan jalan sedikit bahaya dan sukar, para peserta dibenarkan untuk membuka mata. Tetapi kali ni, ketua pula bersifat BUTA.

Dalam perjalan balik ke kem, setiap kumpulan ada seorang ahli yang pengsan yang perlu diusung untuk dibawa pulang. Susah. Berat. Letih. Tapi Alhamdulillah, dari situ kami dapat melihat sejauh mana kerjasama mereka. Lepas solat jumaat (zohor), sesi pembentangan SWOT. Diikuti dengan Game: Batu Permata. Hangat. Dasyat mereka-mereka ni. Bermacam-macam dalil yang keluar. Ada yang guna ayat al-Quran, ada yang guna as-Sunnah. Alhamdulillah. Mereka berdebat bukan setakat menggunakan pemikiran rasional, bahkan mereka gunakan ilmu yang mereka miliki sebaik mungkin. Tahniah.

Sebelah malam, ada sedikit ceramah dari En. Razali Maarof. Gara-gara jam laptop terlewat satu jam, pukul 12 malam baru mereka dilepaskan untuk tidur. Redha. Bagi hari ketiga, sekali lagi mereka dikejutkan pada pukul 4.30 pagi tapi kali ini untuk aktiviti War Game. Mula-mula tu, semuanya nampak layu. Tapi bila game dah mula, takde pulak yang tidur. Alhamdulillah, walapun puteri lambat sedikit untuk 'hangat', tapi semuanya berjalan lancar. Ada kumpulan yang terlampau semangat serang kumpulan lain sampai bendera kumpulan sendiri tak sedar kena curi. Kesian.

Solat subuh, tazkirah, persiapan, slot bersama Sir Irwan, sarapan, Resolusi, Kalimah Akhirah, 'Amal Jamai'e, makan tengah hari dan bersurai. Aktiviti betul-betul padat. Alhamdulillah. Moga-moga adik-adik dapat membawa pulang sebanyak mungkin pengajaran-pengajaran baik untuk dipraktikkan di sekolah nanti. Kita mulia kerana Islam.

0 comments: