kerungsingan ku

Salam 'alaik...

Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur untuk terus berusaha memperbaiki diri. Alhamdulillah, hidayah anugerahNya masih terpahat dihati ini meskipun sedikit tercemar dengan debu-debu jahiliyah. Alhamdulillah...

Sejak-sejak cuti semester ni, sikit sangat pengisian hati yang dapat. Kadang-kadang seminggu berlalu tanpa sebarang makanan hati. Dulu, paling kurang akan ada sahabat-sahabat yang akan menyebut tentang Allah tiap kali bersembang, mengingatkan diri ini tika alpa. Sekarang, jarang-jarang sekali.

Bukan salah sahabat, tapi salah diri aku sendiri. Kenapa bukan aku yang mengingatkan orang lain tentang Allah? Kenapa perlu mereka yang memberi? Aku selalu mengharapkan sesuatu dari sahabat, sedangkan aku sendiri tidak memberi. Mungkin kerana hati sendiri tak cukup makanan jadi tak mampu nak memberi pada hati yang lain. Mungkin kerana diri terasa hina, terasa tidak layak bercerita tentang Allah dalam keadaan hati sendiri lalai.

Namun, sampai bila harus begini? Kenapa hati sakit? Sebab tak cukup makanan. Macam mana nak dapat makanan yang cukup? Ingat Allah. Macam mana nak ingat Allah? Kenali Allah, belajar tentang Allah, berbicara tentang Allah, setiap perbuatan sandarkan pada Allah. Adakah semua ini mampu dilaksanakan sendirian? Tidak. Nak kenali Allah, nak belajar tentang Allah, perlu ada guru. Nak berbicara tentang Allah, perlu ada sahabat untuk bercakap.

Kalau begitu, siapa yang akan jadi guru kalau semua manusia fikir "terasa tidak layak bercerita tentang Allah dalam keadaan hati sendiri lalai"? Macam mana nak bercerita tentang Allah kalau semuanya merasa tidak layak untuk berbicara? Kalau bukan kita sendiri yang mulakan, siapa lagi? Memang, suka mengharapkan orang lain yang mulakan dulu. My fault.

Dari hati. Terasa lega.
Ambillah yang baik, yang salah mohon ditegur...

Wallahu a'lam...

0 comments: