M.A.R.A.H.

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Aku marah lagi. Entah kali ke berapa. Sedihkah dia? Telukakah dia? Terguriskah hatinya? Maafkan akak dik. Bukan sengaja aku ingin menyakiti hatinya, namun terkadang aku rasa, marah itu perlu untuk mendidik. Banyak keadaan, aku terima dirinya seadanya, kerana aku tahu aku juga memiliki kelemahan dan kekurangan sepertinya. Namun, kelemahan dan kekurangan itu bukan untuk disimpan rapi tapi ia adalah untuk ditukarkan atau ditransfomkan menjadi kelebihan dan kekuatan kita.

Kalau boleh, ingin sahaja aku sabar di atas segala kerenah dia, menerima semuanya dengan hati yang terbuka. Namun, itu bukanlah yang terbaik untuk dia. Dia takkan belajar memperbaiki diri seandainya tidak ditegur. Aku pernah cuba menegur cara baik, tapi tidak diendahkannya. Mungkin kerana dia menyangka yang aku bergurau. Aku cuba cara serius, dia sangka aku marah. Mungkin betul aku marah, tapi itu untuk kebaikan dia juga. Maafkan akak dik.

Ketahuilah, mereka yang benar-benar menyayangi kita adalah mereka yang sanggup memarahi kesalahan kita diwaktu teguran tidak lagi mempunyai nilai. Bukan kerana benci, tapi kerana sayang.

1 comments:

    salam k.maa',
    alhamdulillah...allah maha mengetahui~
    allah bg sesuattu tu melalui pelbagai cara~subhanallah
    hurm..terasa indh bila kta saling mengingati n menasihati...moga kita termasuk org2 yg hikmah dalam mengajak ke arah kebaikan