Dia yang Maha Memberi

Slam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Kita minta ketika mahu, dan Dia memberi ketika perlu. Alhamdulillah. Tapi, sebenarnya, Dia sentiasa memberi. Apa yang kita minta, kita doa, sebenarnya Dia sentiasa menghulurkannya. Mungkin kerana kita terlalu buta dengan khidupan dunia menyebabkan kita terlepas pandang pemberiannya, mengabaikan huluran bantuanNya. Manusia lazimnya hanya melihat yang tersurat, jarang sekali memerhati yang tersirat.

Sejahat-jahat manusia sekalipun, Allah tak pernah mengabaikan ciptaanNya. Bila aku fikir-fikirkan balik, muhasabah balik, selama yang aku hidup, seteruk mana pun hubungan aku dengan Allah, Dia masih menegur, masih menyapa diriku. Zaman jahil-jahil dulu, dalam keadaan banyak sangat melakukan perbuatan mungkar dan banyak meninggalkan yang ma'ruf, terkadang, ada sedikit hadir dihati ingin berbuat baik. Secara tiba-tiba, timbul keinginan untuk perbaiki kesilapan, secebis perasaan, lintasan hati mungkin. Dari mana semua tu? Dari hati sendiri? Tak mungkin. Hati dah terlampau kotor, hitam, gelap, tak nampak cahaya.

Itulah kasih sayang Allah. Dia menyapa, memanggil kembali hambaNya yang leka dan lalai. Dia selalu memberi kepada kita cuitan peringatan, kesedaran, tapi kita sering kali membiarkan cuitan Allah tanpa berbalas, sedang tanpa disedari kita sambut ajakan syaitan dan nafsu. Contohnya, sewaktu melalui kawasan yang sedikit dikotori dengan sampah sarap, tiba-tiba muncul dihati keinginan untuk mengutip sampah tersebut. Tapi dengan cepat timbul pula bisikan, "ala, takpe la, nanti ada MPKB yang bersihkan". Kita ada 2 pilihan, pertama, menyambut sapaan Allah yang ingin memberi kebaikan kepada hambaNya, kedua, memenangkan syaitan dalam hati kita.

Itu perihal sunat. Dan aku rasa, mereka-meraka yang tak solat pun, mesti Allah cuit juga hati mereka. Kadang-kadang tu mesti ada timbul keinginan nak solat, cuma mungkin kerana mereka tak terperasan bahawa itu adalah panggilan dari Allah. Mungkin kerana dikaburi dengan pujukan syaitan, "ah, malasla", "sikit lagi nak habis main game, dah habis nanti aku solat la", "ish, malu la, sebelum ni tak pernah solat, tiba-tiba solat lak, nanti orang tengok nanti tak pasal-pasal kena perli", dan macam-macam lagi.

Justeru para daie perlu berdakwah supaya mereka-mereka mampu untuk memilih panggilan Allah berbanding hasutan syaitan. Sedarkan mereka bahawa sesungguhnya Allah sangat-sangat menyayangi hamba-hambaNya. Mintaklah dengan Allah supaya dakwah yang kita bawa diiringi dengan sapaan dariNya.

Kirchhoff's Current Law :
=> arus yang keluar pada satu nod = arus yang masuk pada nod tersebut
=> usaha yang kita keluarkan untuk satu-satu situasi = tawakkal kepada Allah yang dimasukkan dalam hati untuk situasi yang sama

0 comments: