pengajaran yang berharga..

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Hari ni, 1 Rejab 1431. Terasa bahang Ramadhan yang bakal menjelma tak lama lagi sewaktu bangun bersahur pagi tadi. Alhamdulillah, di atas kurnianNya untuk diri yang hina ini bagi merasai sapaan mesra bulan mulia dari kejauhan. Ini pertama kali dalam hidupku. Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Sya'ban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan.

Hari ni juga, aku dapat tau Puan Esiana ada meeting senat kat UTM, KL. So, maknanya result keluar hari ni la. Lepas solat asar tadi, aku cuba call puan tanya result aku. Alhamdulillah,

IE: C+
Auto: C+
Proses: B+
Lab III: A
Instrument: A
GPA: 3.00
CPA: 3.66

Ayat pertama yang puan cakap sebelum dia bagi tau result, "Asmaa', macam mana result awak ni jatuh teruk? Walaupun masih lagi first class, tapi bagi saya menjunam la result awak ni. Letih ke apa? Semester terakhir tu." Aku hanya mampu tersenyum. Sebelum call tu memang dah prepare mental dan fizikal. Sebab sejak keluar dewan exam lagi aku dah agak result aku akan jatuh. So, memang dari awal aku tak letak pengharapan yang tinggi. Alhamdulillah, aku mampu untuk redha dan terima seadanya.

Betul la apa yang Puan Ac cakap tu. Memang result aku nampak sangat jatuh menjunam. Tengok la beza GPA dan CPA tu, 0.66. Besar. Letih? Letih yang macam mana tu yang puan maksudkan? Letih sebab dah 5 semester berturut-turut, atau 2 tahun 6 bulan, aku berusaha habis-habisan untuk memberi yang terbaik. Tiba-tiba semeter ke 6, seperti malas sudah mahu berusaha. Mungkin kerana letih.

Huhuhu. Sepatutnya dalam perjuangan, tiada istilah letih. Sekalipun letih, tidak berpanjangan. Tapi, bila aku muhasabah balik kehidupan aku pada semester lepas, memang, aku futur ketika itu. Banyak masa terluang yang tak digunakan sebaiknya. Banyak tidur, banyak makan. Sebab tu hati pun makin jauh dari Allah. Alhamdulillah, Dia yang Maha Penyayang masih sudi menegur hati ini untuk kembali bertaut di jalanNya.

Semester 1, GPA: 3.75, CPA: 3.75
Semester 2, GPA: 3.73, CPA: 3.74
Semester 3, GPA: 3.78, CPA: 3.76
Semester 4, GPA: 3.76, CPA: 3.76
Semester 5, GPA: 3.72, CPA: 3.75
Semester 6, GPA: 3.00, CPA: 3.66

0 comments: