hati...

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Dah lama blog ni kesunyian. Sebulan mendiamkan diri. Bukan tiada isi mahu diceritakan, bukan tiada berita yang mahu dikhabarkan. Banyak sangat yang ingin diluahkan. Semuanya terpendam di hati. Maaf buat sahabat-sahabat yang dikasihi, maaf seandainya ada yang terasa hati. Aku tidak pandai bercerita, aku tak pandai untuk berkongsi. Terkadang, ingin berkata-kata tapi semuanya hanya di hati. Tak terluah. Bukan ingin berpura-pura, tapi nyatanya aku juga manusia. Aku juga lemah. Jangan kau pandang aku tinggi, hatiku sakit, kerana nyatanya aku hina.

Final exam. Aku diamkan diri dari dunia siber. Cuba fokus. Walau kadang-kadang terlari dari landasan, aku cuba untuk kembali. Tamat sahaja subjek terakhir, aku bungkam. Perasaan kecewa muncul di hati. Sangat-sangat kecewa. Sungguh, aku tak boleh jawab. Daripada 4 subjek, hanya satu sahaja yang aku yakin. Aku tahu usaha aku kurang, dan aku yakin dengan janji-janji Allah,
"Dan bahawasanya seorang manusia tiada memperoleh selain apa yang telah diusahakannya"
QS 053:039

Aku cuba mencari kembali semangat yang kian pudar. Aku kecewa, tapi aku tidak ingin begini selamanya. Salah sendiri, terima seadanya Asmaa'. Seminggu berlalu. Emosi kian terganggu. Hati makin jauh. Aku larikan diri. Aku menjauhkan diri dari realiti. Aku cuba berfantasi. Ingin menghilangkan segala resah di jiwa. Aku hilang punca. Aku tahu, ini ujian dariNya. Tapi aku tak tahu macam mana aku perlu hadapinya. Aku mendiamkan diri. Aku biarkan masa berlalu. Terasa rugi.

Minggu kedua, aku masih mencari. Akal mula membuka ruang tuk berbicara dengan hati,

Akal: "Macam mana la agaknya result nanti? Satu paper jer yang ok, itu pun 2 jam kredit. Yang 3 jam kredit semua hancur."
Hati: "Terima la seadanya. Itu yang kamu usaha, syukurlah. Tawakkal."
Akal: "Macam mana nak terima? Pertama kali result jatuh. Entah lepas entah tak nak sambung belajar nanti. Malu pun ye gak. Yang paling geram sekali, subjek IE, siap buat nota cantik-cantik lagi. Pertama kali tuh. Sebelum masuk dewan, memang yakin insya Allah boleh buat, walaupun tak semua, tapi paling kurang boleh la tembak. Tapi bila tengok soalan, ya Allah, geramnya la dengan pensyarah yang buat soalan tu. Putar belit betul soalan. Nak tembak jawapan pun tak boleh sebab pening dengan soalan. Dah la banyak maklumat yang tak cukup. Mana la tak tertekan."
Hati: "Maknanya kamu tak faham betul-betul lagi la tu. Kalau betul-betul faham, mesti boleh buat. Tak kisah la macam mana belit pun soalan tu. Cuba check balik, belajar kerana apa sebenarnya ni? Bukan kah niat asal kerana Allah, kerana kamu cintakan ilmu? Atau sebenarnya yang kamu inginkan adalah pandangan manusia?"
Akal: "..........................................Ya Allah. Aku lupa."
Hati: "Hati-hati dengan pujukan syaitan. Kadang-kadang tanpa disedari niat kamu terpesong. Ingatkan dah betul, tapi salah sebenarnya."

Dia ingin menegur. Agar hambaNya kembali membina rasa cinta kepadaNya dalam hati. Aku lupa, mungkin kerana aku lalai dan leka dengan kesenangan dunia. Ya Allah, ingatkan lah aku sentiasa bahawa Kau adalah tuhanku, dan aku adalah hambaMu. Ya Allah, yakinkan lah aku dengan seyakin-yakinnya bahawa kematian itu satu kepastian. Aku takut akan murkaMu mungkin kerana aku yakin bahawa murkaMu boleh menyebabkan aku hilang iman dan islam. Tapi aku risau, kenapa aku tidak takutkan mati? Aku tidak mampu untuk menangis pabila memikirkan tentang kematian. Adakah kerana hati aku sudah mati?

1 comments:

    semoga Allah beri ketabahan dan kekuatan kpd akak (^_^)