kasih...

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Allah cipta manusia dengan pelbagai ragam perangai. Allah tetapkan manusia perlu hidup secara bermasyarakat. Kerana Dia Maha Mengetahui, manusia itu adalah makhluk yang serba lemah. Sekalipun Allah mahu kita hanya bergantung harap padaNya, Dia masih mahu kita belajar untuk bergaul dengan manusia lain. Kenapa? Kerana Dia mahu kita berusaha.

Ukhwah. Indahnya ukhwah bila kasih itu kerana Allah, kerana mengharapkan redhaNya. Hati yang keras, terasa lembut bila dicuit dengan perasaan sayang. Sahabat adalah anugerah terindah yang tak ternilai harganya. Biarpun tak bertemu, terpisah seribu batu, diam tanpa sapaan mesra, tapi hati, sangat terasa keterikatannya. Ada juga yang mengasihi tanpa dikenali. Tak pernah berjumpa, tak pernah berbicara, tapi hati terasa ingin mendekati hati itu. Kenapa? Kerana hebatnya hubungan pemilik hati itu dengan Tuhan yang Esa, menarikkan hati-hati yang ingin mengenali yang Maha Penyayang.

Kasih itu suci, sayang itu fitrah. Moga kedua-duanya tidak dicemari dengan sifat-sifat mazmumah. Moga kita mampu sekurang-kurangnya untuk mencapai tahap terendah dalam berukhwah iaitu husnu zhon. Ya Allah, ingatkanlah kami sentiasa, bahawa kami adalah hamba-hambaMu dan Engkau adalah tuhan kami.

2 comments:

  Salam'alaik...
  ngeh3! sgt3 suka entry ini~~
  lalala~~ UKHUWAH!
  as for now,its d words dat really meaningful in ma life .. :)
  Tanks dear cuz u'd taught me bout d UKHUWAH!
  sgt3 ... km0oo!
  :D

   

  salam 'alaik...
  ha3..sgt2 ape rabia??terus terang j la..xkn tu pun nk sorok kot..hi3...hopefully it will be the word that u never forget..