liqa' staf wanita: 250810

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

  • Ada 3 jenis golongan manusia di muka bumi ini:
  1. Hidup untuk dunia - melakukan sesuatu hanya untuk kehidupan dunia tanpa mengendahkan kehidupan di akhirat kelak. Contohnya, sepanjang hari bekerja semata-mata untuk mengumpul kekayaan dunia seperti Qarun.
  2. Yang sesat antara kehidupan dunia dan akhirat - melakukan sesuatu untuk kehidupan akhirat, tetapi tanpa disedari, apa yang dilakukan langsung tidak dipandang Allah (sesat la maknanya). Contohnya, buat banyak amal ibadah, tapi riak dan ujub.
  3. Menjadikan dunia sebagai ladang akhirat - melakukan sesuatu di dunia dan mengharapkan hasilnya bakal diterima di akhirat kelak. Contohnya, mereka yang berdakwah menyeru manusia ke jalan Allah tetapi dicaci dihina, tak merasa lemah semangat kerana yakin, hasilnya akan diterima di akhirat kelak.
Yang mana satu kita agak-agaknya??

  • Kehidupan kita di dunia ni, ibarat seperti pengembara yang berhenti rehat di perhentian. Apa yang kita buat ketika berhenti rehat? Bukankah kita mengumpul bekalan untuk meneruskan perjalanan yang seterusnya? Makan, minum, solat, buang air dan lain-lain. Semuanya itu untuk memastikan perjalan kita yang seterusnya berjalan lancar. Lama ke sekejap agak-agaknya? Rasanya sekejap je. Secara normalnya, tempoh perjalanan akan jauh lebih lama berbanding masa rehat kita.

0 comments: