muhasabah

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Permulaan bulan Ramadhan adalah masa yang terbaik untuk saya muhasabah. Muhasabah hati. Adakah selama 11 bulan hati saya lalai, angkara si terkutuk iblis laknatullah atau silap saya sendiri kerana membiarkan nafsu merajai hati? Pelbagai soalan saya ajukan pada diri saya sendiri. Dan saya rasa, hampir kesemua jawapan menunjukkan, betapa selama ini, nafsu saya selalu dimanjakan.

11 bulan yang lalu, ketika iblis bebas merentasi dunia dengan izinNya, saya susah untuk bangun qiamullail. Kini, ketika iblis dirantai, tersekat langkahnya, adakah mudah untuk saya bangun di tengah malam? 11 bulan saya hidup dalam keadaan susah untuk khusyuk ketika solat, adakah dalam bulan Ramadhan ini mudah untuk saya khusyuk?

Inila masa yang terbaik untuk saya perbaiki diri, mendidik nafsu. Saya rasa, kadang-kadang nafsu pun seperti manusia, lemah bila sendirian. Ketika bulan Ramadhan inilah, iblis, rakan nafsu dipenjarakan. Sekarang, nafsu sendirian, tanpa rakan yang menghasut. Insya Allah, nafsu akan lebih mudah untuk dididik. Moga Allah beri kita kekuatan.

11 bulan yang lalu, saya rasa saya banyak mengutamakan hubungan saya dengan manusia berbanding hubungan saya dengan Allah. 11 bulan, saya banyak mengambil kesah kasih sayang terhadap manusia berbanding cinta saya kepada Allah. Saya mahu dan saya harap, Ramadhan kali ini, saya mampu untuk gunakan ia sebaik mungkin untuk saya belajar mencintai Allah melebihi cinta saya kepada makhluk-makhlukNya.

Mungkin ini entry saya yang terakhir untuk bulan Ramadhan 1431.

1 comments:

    assalamualaikum akak tomey!!!

    ahaks!!! note: tiada noktah dalam mengajak insan berakal ke arh kbaikan....lalalalala~

    wasalam