sila faham ye

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Hahahahahaha. Saya sangat-sangat nak tergelak bila saya dapat tau, ada orang tersalah tafsir entry-entry saya yang sebelum ni terutama sekali bahagian yang berkaitan dengan 'berkasih sayang'. Saya selalu tulis, 'saya sayang awak'. Awak tahu ke tak sebenarnya siapa yang saya maksudkan ni? Ada ke saya tulis nama siapa-siapa kat entry saya selain nama 'awak'? Ye, A.W.A.K., okay. Selagi mana awak bukan seorang lelaki, jadi entry saya tu memang saya tujukan buat AWAK. Faham? Ke tak faham lagi?

Bila saya tulis awak, maknanya untuk awak la sayang oi. Awak yang tengah membaca tu. Tak payah awak susah-susah nak fikir, "Asmaa' ni tulis pasal si fulan binti si fulan la kot. Saja je dia taknak letak nama". Hello, kalau memang saya nak tujukan untuk seorang manusia sahaja, memang saya akan tulis la nama dia. Contohnya macam entry saya yang bertajuk, "keseronokan itu seronok". Saya tulis nama mereka yang terlibat. Jadi, bila saya tulis 'awak', maknanya memang untuk awak.

Kenapa? Tak percaya ke? Cuba la belajar untuk percaya. Kadang-kadang, perasaan 'perasan' tu perlu juga. Apa salahnya kita nak 'perasan' kalau perkara tu mendatangkan kebaikan. Saya pun selalu je perasan sorang-sorang, dengan harapan agar saya tidak tersungkur duduk tanpa keyakinan diri. Ada je sahabat-sahabat saya yang tulis entry terbuka dalam blog mereka, dan saya dengan sendirinya 'memerasankan' diri mengatakan bahawa tulisan mereka untuk saya. Kenapa saya buat begitu? Kerana saya mahukan secebis semangat. Biarla tulisan mereka itu sebenarnya mereka tak tujukan untuk saya pun, suka hati saya la saya nak 'terperasan' ke tak. Yang penting, ia tak menyusahkan mereka dan tidak merosakkan saya.

Contohnya tulisan sahabat saya Nur Farah Aisyah yang bertajuk "Demi Allah, jangan pernah berhenti!". Tulisannya berbentuk umum, dia tak sebut pun nama siapa-siapa, dan saya tahu, saya tidak layak sebenarnya untuk 'memerasankan' diri terhadap tulisannya ini. Namun, saya ambil tulisannya sebagai satu semangat baru untuk terus menulis. Jadi, apa salahnya kalau saya 'terperasan' kan?

Kesimpulannya, apa salahnya jika kadang-kadang kita 'memerasankan' diri untuk kebaikan diri kita sendiri. Bukan nak suruh bangga diri, tapi cukuplah sekadar pembakar semangat untuk meneruskan perjuangan di bumi Allah ini. Okaylah, kalau cakap 'perasan' macam tak best lak, kalau gitu kita panggil 'positive thinking' ek. Tak pun, optimis. Boleh?

2 comments:

  hehe..cam wat EE Malay which do on novel..
  X pon cam paper 1 Malay A1..heh
  miss that moment..

   

  okies2...aku memang perasan...
  aku sokmo jah rasa awak tu aku..hehe..
  perasan tak???thanks for all of ur entry...hehe..semangat2...
  saya sayang awak jugak...