nikmat

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Nikmat Allah. Tak terkata banyaknya. Nikmat harian kurnianNya sudah lebih daripada banyak hingga tak terhitung. Nikmat harian, nikmat yang semua makhluk dapat hatta mereka yang kafir sekalipun. Bahkan, Maha Pemurah sungguh Allah, kepada yang cuba merosakkan manusia lain pun diberi juga nikmat yang tak terhingga. Udara, nyawa, oksigen, makanan, minuman, dan lain-lain. Apatah lagi kepada mereka yang tunduk patuh pada perintahNya, Subhanallah, lagi banyak nikmat yang diberi. Ketenangan, keyakinan, keberkatan, dan lain-lain, Alhamdulillah.

Hari ni, selain nikmat harian yang saya dapat, Allah bagi saya banyak lagi nikmat tambahan yang lain. Ada sesetengah daripadanya yang saya tak sangka langsung. Sungguh, saya rasa hina. Banyak yang saya minta daripada Allah, dan semuanya Allah bagi bila saya benar-benar perlu. Alhamdulillah. Disaat, saya rasa seperti mahu menyerah kalah, mahu berhenti kerana keliru, Allah anugerahkan saya sesuatu.

Seminggu kebelakangan ni, saya benar-benar letih. Hati saya letih. Minda saya letih. Saya keliru. Dimana silap saya? Saya cuba, cuba sedaya-upaya saya untuk menjaga ukhwah yang terjalin. Saya cuba untuk mengurangkan keterasaan hati sahabat terhadap saya. Saya cuba untuk memberi perhatian kepada semua sahabat saya. Tapi, benar lah, saya hanya manusia yang penuh dengan kelemahan. Saya tidak mampu untuk berlaku adil.

Ada sahabat, sudah lama dibelenggu dengan masalah, tapi saya tak dapat untuk luangkan masa bersama dia. Saya biarkan dia sendirian. Sedih. Hanya doa yang mampu saya hulurkan. Moga Allah kuatkan dia. Ada sahabat, bakal pergi menerokai medan lain. Tapi, sudah cukup lama saya tidak luangkan masa bersama dia. Saya biarkan dia walau saya tahu, dia benar-benar mahu untuk sendirian bersama saya meski cuma seketika. Maaf. Ada sahabat, sedang berjuang untuk menguatkan diri. Tapi, selalu sahaja saya biarkan dia berjuang sendiri. Bahkan, kadang-kadang, saya menambahkan lagi beban dibahunya.

Saya, manusia lemah. Maafkan saya sahabat. Maafkan saya kerana menyakitkan hati kalian. Sungguh, saya tak sengaja. Ramai antara kalian, yang saya tidak bertanya khabar. Saya diam membisu seribu bahasa. Lama. Yang ada pun cuma bila Allah izin kita terserempak, ada la cakap sikit-sikit. Maafkan saya. Masa. Saya cuba untuk gunakan ia sebaik mungkin. Tapi, entah dimana silapnya, saya masih gagal untuk jaga hati sahabat-sahabat saya.

Rasa bersalah menghantui hati. Saya rasa keliru. Resah. 2.3 hari. Saya cuba untuk perbaiki apa yang termampu. Tapi, masih ada yang terasa hati. Saya rasa bersalah dengan mereka yang dah lama saya tak bertanya khabar dan sama-sama menyepikan diri. Saya rasa keliru dengan mereka yang saya usaha untuk memberi perhatian tetapi masih terasa hati. Sungguh saya lemah. Mungkin kerana dada terlampau sesak, penyakit 'aku kesah ape' mula menguasai hati. Saya mula malas nak layan. Saya abaikan. Hati dah sesak sangat. Mungkin ini boleh dikira putus asa kot.

Alhamdulillah, tadi, masa iftar perdana di KTD, Allah anugerahkan saya sesuatu. Nikmat yang sangat bernilai. Diambang berputus asa, Allah anugerahkan saya kekuatan. Seorang sahabat, yang sudah lama saya biarkan dia sendiri, tiba-tiba datang peluk saya. Erat. Dia meluahkan perasaan rindu. Saya terpinga-pinga. Terkejut. Sangat-sangat terkejut. Sebelum ni, saya benar-benar rasa bersalah dengan dia. Tiba-tiba, Allah izin, dia datang dengan senyuman, peluk saya. Beban di hati, seperti hilang begitu sahaja. Masya Allah, Alhamdulillah.

Nikmat. Anugerah. Pemberian daripada Allah yang Maha Esa. Banyak. Sangat banyak. Tapi, adakah kita, hambaNya yang hina, benar-benar mensyukuri segala nikmatNya? Tepukla dada, tanya iman. Adakah hari ini, kita sudah pun bersyukur walau hanya sekali? Muhasabah.

1 comments:

    like2.. rasa sedih baca apa yg ko taip.. miss u my best pren 4ever~