tolong saya

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Banyak sangat yang Allah bagi kat saya kali ni. Banyak sangat-sangat. Dah la pemberian harian pun memang sedia banyak, tapi Dia yang Maha Pemurah masih sudi memberi lagi dan lagi. Yang sedia ada pun memang tak terhitung, apatah lagi bila ditambah dengan tambahan lain, lagi-lagi la tak terhitung. Subhanallah. Rasa malu sangat dengan Allah. Dosa banyak, tapi tanpa sedar kadang-kadang terasa sayang nak tinggalkan dosa tu. Lalai, jarang-jarang bersyukur, tapi Allah, masih sudi untuk memberi dan terus memberi.

Sungguh, saya sangat-sangat malu. Saya rasa macam nak heret je muka kat lantai. Segan sangat-sangat dah dengan Allah. Tapi, itu la, bila hati dikuasai nafsu, memang sangat-sangat susah untuk menahan diri dari melakukan perkara yang Allah tak suka, walaupun ketika itu iman saya cuba memujuk dengan menyebut nama Allah. Dan selalunya iman saya kalah. Sebab itu, saya sangat-sangat harap, sekiranya awak melihat saya melakukan apa yang Allah tak suka, tegurlah saya ketika itu juga.

Seandainya jawapan saya terhadap teguran awak, menyakitkan hati awak, saya minta maaf awal-awal. Kerana ketika itu hati saya dikuasai nafsu. Saya mohon sangat, tolonglah, tegur saya sehingga saya berhenti melakukan perkara tersebut ketika itu juga. Mungkin ia akan menyakitkan hati awak, mungkin itu akan menyebabkan saya benci awak, tapi tolong sangat-sangat, sayangilah saya kerana Allah. Tolong jangan biarkan saya terbakar di dalam neraka Allah.

Mungkin awak tak faham sebab awak tak alami apa yang saya alami. Saya tahu saya teruk, saya tak sehebat awak. Saya banyak dosa, hubungan saya dengan Allah tidak seteguh awak. Tapi kerana itula saya minta tolong sangat-sangat dengan awak. Tak perlu faham, cuma perlu buat sahaja. Kalau awak tegur saya selepas saya melakukan dosa tersebut, bagaimana saya mahu berubah? Sedangkan ketika itu, saya memang sudah menyesal. Cuma, ketika melakukan dosa tersebut, saya gagal untuk mengawal diri. Saya perlukan kekuatan untuk mengawal diri. Saya tahu, kekuatan itu datang dari Allah, tapi saya perlu berusaha. Dan antara usaha saya, saya perlu memaksa diri saya untuk berhenti melakukannya. Dan, saya perlukan bantuan awak untuk memaksa saya. Tolonglah saya.

Iman manusia biasa seperti kita, sudah sedia maklum, turun dan naik. Tak stabil. Sewaktu iman saya meningkat, mungkin saya mampu untuk melaksanakan tarbiyah dzatiyah, insya Allah. Tapi, ketika iman saya jatuh, saya sangat-sangat lemah, dan kebiasaannya, saya tak mampu untuk mentarbiyah diri saya sendiri. Seringkali gagal. Ketika itu la, saya sangat-sangat perlukan bantuan awak. Ketahuilah, Allah sedang menguji saya dan awak.

0 comments: