demam raya


Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Orang kata, raya sebulan sebab bulan Syawal sebulan. Tapi bagi mereka [bukan kita sebab saya dah habis belajar ye, harap maklum ^^], pelajar IPT tempatan [kecuali pelajar KUIS], bahang raya yang terasa tahun ni cuma seminggu sahaja. Pelajar luar negara pula, ada yang tak sampai seminggu, ada yang 3 minggu, tapi rasanya tak lebih dari sebulan.

Masing-masing mula kalut menyiapkan assignment [bagi mereka yang ada assignment la]. Raya dah tak rasa raya. Nak keluar pergi beraya pun fikir 2,3 kali dulu sebab assignment banyak lagi yang tak siap. Pelajar luar negara dah mula cemas-cemas itik fikir nak luang masa dengan keluarga lagi, dengan sahabat-sahabat yang jumpa sekali setahun lagi, dengan kucing kat rumah lagi dan lain-lain.

Semuanya kalau boleh nak menidakkan masa yang telah berlalu. Bangun pagi kalau boleh taknak tengok matahari, sebaba kalo matahari dah naik maknanya sehari dah berlalu. Ada yang taknak fikir langsung, sebab nanti lagi sedih. Tapi, dalam taknak fikir tu, saya rasa ada juga yang mengigau masa tidur.

Ada juga pelajar yang dah balik IPT masing-masing tapi terpaksa memendam rasa di IPT sebab keluarga di kampung masih seronok beraya sakan. Ada keluarga yang buat BBQ, lepas tu letak gambar kat facebook. Si anak yang dah balik IPT tu apa lagi, mestila sedih. Dalam dia bertungkus-lumus mengorbankan masa dengan keluarga demi pelajaran, mungkin terbit secebis penyesalan. "Kalau aku balik lewat sikit pun takpe, ramai je lagi yang ponteng kelas sebab nak cuti lebih". Sayu sungguh.

Tapi ingat, untuk kesenangan masa hadapan, pengorbanan itu perlu. Bukan sahaja kesenangan di dunia, bahkan kesenangan di akhirat juga perlukan pengorbanan.

"Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan."
[QS 094 : 005 & 006]

Betulkan niat, tetapkan matlamat. Jangan kerana mahukan kesenangan sekarang, kita sanggup korbankan masa depan kita. Ya, memang la kita tak tau, entah masih ada masa untuk kita jumpa masa depan kita entah tak. Mati memang boleh datang bila-bila masa. Tapi ingat, akhirat tu pun masa depan kita juga. Seandainya kita buat sesuatu kerana terpaksa, dimana nilai keikhlasan itu?

Pelajar luar negara, bersyukurlah. Kerana kamu insan terpilih. Pelajar IPT tempatan, bersyukurlah. Kerana kamu juga insan terpilih. Saya, bersyukurlah. Kerana saya juga insan terpilih [ehem3^^]. Alhamdulillah 'ala kullihal..p/s: Sejujurnya, berbanding pelajar Mesir dan Jordan, saya lebih kesiankan pelajar KTD yang berasal dari Sabah. Diorang balik setahun sekali gak [itu pun kalo banyak duit r]. Tapi diorang balik bukan masa raya. Sebab cuti raya biasanya 2 minggu sahaja. So, sepatutnya diorang pun layak masuk Salam Perantauan sebab diorang betul-betul raya diperantauan. Apa-apa pun, be grateful =)

0 comments: