buka mata, buka hati, buka minda

Salam 'alaik

Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Pagi. Otak masih beku. Tak reti nak susun ayat. Tapi hati mebuak-buak ingin bercerita. Insya Allah, moga apa yang ditulis mampu untuk difahami dengan baik. Masa on the way ke KTD tadi, terasa bahang matahari pagi, lebih-lebih lagi bila aircond kereta rosak, so terpaksa la bukak tingkap.

Bila melihat cahaya Matahari, aku teringat sedikit sebanyak ilmu astronomi yang aku dapat sewaktu program di Machang sebelum ni. Kedudukan Matahari sangat jauh. Tapi bahang panasnya terasa sampai ke Bumi. Apa bukti kedudukan Matahari sangat jauh? Kita bermula dengan pergerakan cahaya yang sangat laju. Sekiranya kita ada sebiji kereta yang mempunyai kelajuan seperti kelajuan cahaya, kita boleh mengelilingi bumi sebanyak 7 kali dalam masa 1 saat dengan menggunakan kereta tersebut. Masya Allah.

Nak katanya,betapa jauhnya kedudukan Matahari tu dari Bumi, cahaya Matahari mengambil masa selama 8.333 minit untuk sampai ke Bumi. Maknanya, cahaya Matahari yang kita tengok sekarang ni adalah cahaya Matahari 8.333 minit (atau 8 minit 20 saat) yang lalu. So, bayangkanlah sendiri. 1 saat, sama dengan 7 kali keliling Bumi. 8.333 minit, berapa kali? Kira-kira 500 kali.

Bintang-bintang yang kita tengok malam-malam tu sebenarnya seperti Matahari. Cuma kedudukannya berada sangat-sangat jauh sebab itu lah cahayanya tak terang seperti matahari. Bintang paling dekat dengan Matahari berada kira-kira 4 tahun cahaya daripada matahari. Jadi, malam-malam, tengoklah bintang di langit. Kalau rasa macam takde kerja sangat, cuba la kira. Pastu, bayangkanlah sendiri, diluar sana, agak-agak seluas mana alam ini. Kalau ikut statistik yang diperolehi di sini, galaksi Bima Sakti mempunyai kira-kira 300 billion bintang.

Galaksi Bima Sakti dan kedudukan bintang yang bernama Matahari


Di luar dari galaksi Bima Sakti, terdapat banyak galaksi-galaksi yang lain. Sila rujuk di sini dan di sini. Sekiranya kita keluar dari galaksi-galaksi ini, dari jauh galaksi-galaksi ini kelihatan seperti bintang.

Galaksi-galaksi yang dilihat dari jauh (link)


Satu-satu galaksi sekurang-kurangnya mempunyai beberapa ratus billion bintang bagi galaksi kecil dan beberapa ribu billion bintang bagi galaksi raksasa. Rujuk di sini. Subhanallah. Itu baru yang manusia jumpa. Masih banyak lagi galaksi-galaksi yang belum ditemui. Terbayangkah kita, betapa luasnya alam ciptaanNya? Allahu Akbar.

Sedikit tambahan, di bawah ni adalah gambar matahari yang diambil dari jarak dekat oleh NASA. Kalau nak tengok video pun ada. Search j dekat youtube, insya Allah jumpa. Bayangkanlah, itu baru matahari, salah satu bintang ciptaanNya. Itupun Matahari cuma berada di kelas G, iaitu kelas ke-2 paling rendah suhunya diantara bintang-bintang lain. Suhu bagi bintang di kelas G cuma 5000-6000 C. Kelas tertinggi ialah kelas O yang suhu bintang-bintang kelas O adalah 25000 C ke atas. Untuk rujukan tambahan, boleh rujuk di sini. Itu bintang, bukan neraka lagi. Sama-sama kita insaf. Sesungguhnya janji Allah itu benar.Link Tambahan

0 comments: